Ups & downs in december en januari

Dat er bij een bouw vertragingen en fouten horen, dat wisten we. Maar dat er bij quasi elke stap wel iets mis zou gaan, dat hadden we niet gedacht. Een nieuwe update liet alweer lang op zich wachten, want ja: vertragingen en fouten. We wachten namelijk eigenlijk liever met schrijven tot de werken volledig en correct uitgevoerd zijn, maar ge kunt zo blijven wachten, nietwaar? Dus voilà, een update van de ups & downs in december en januari!

De ups:

 • Stefan maakte een balustrade voor de vide. De hoogte is zo’n 70 cm, ’t is te zeggen: bureauhoogte. Dat stukje wordt namelijk mijn werkplekje.
 • Het halve noordboomdak werd uitgedikt zodat dat stuk even dik als de rest van het dak kan worden geïsoleerd.
 • De metser metste rond de finoven. Zonder vertraging én correct – hoera 🙂 We plaatsten ook de deurtjes (oven + bakoventje!).
 • We isoleerden met tweedehands restjes rotswol alvast een stukje van het dak.
 • We haalden onze vloer en de paar sanitairstukken af en de gevelbeplanking werd ook alvast geleverd, tijdig en op het afgesproken moment.
 • De fotovoltaïsche zonnepanelen werden op het dak geplaatst. Op de afgesproken datum en zonder fouten, effenaf.
 • Alle elektriciteitskabels zijn geplaatst.
 • De badkamer kreeg wat meer vorm: we maakten de nog nodige wanden.
 • De waterdichting onder de ramen deden we uiteindelijk zelf, zodat we niet moesten wachten tot de aannemer er tijd voor zou hebben.
 • We maakten een tijdelijke brievenbus uit restjes OSB en celit!
 • We begonnen de luchtdichting van het dak te plaatsen (Intello-folie).

De downs:

 • De pannenlatten en de dakpannen werden geplaatst en de schouw werd uitgewerkt. Met drie maanden vertraging, dat wel. Maar … er sijpelt hier en daar toch nog wat water binnen. Voorlopig nog niet gerepareerd, maar dat komt in februari normaal gezien in orde!
 • Zolang dat probleem niet is opgelost, kunnen we – logisch – niet afwerken aan de binnenkant en moesten de isolatiewerken (papiervlokken inblazen) ook uitgesteld worden.
 • De beloofde tijdelijke regenpijpen kwamen ook niet, waardoor de gevel nat stond. De celitplaten zouden dat moeten kunnen verdragen, maar met het vriesweer hadden de baksteentjes kunnen barsten. Zo ver is het gelukkig (nog) niet gekomen, en intussen hebben we zelf voor een tijdelijke oplossing gezorgd.
 • Door het vriesweer van de afgelopen weken konden de dorpels nog niet geplaatst worden. Pas als die geplaatst zijn, kunnen de ramen opgemeten worden. Dus ja, in maart zullen wij wellicht nog altijd geen ramen hebben.

En nu: let’s talk about money!

Of toch een beetje. Want ook op dat vlak is er ook een up&down. Half december liep onze lening namelijk af. Een mondeling goedgekeurde verlenging van de lening werd helaas uiteindelijk toch afgekeurd door de bank. Daardoor hebben we ‘maar’ 70% van het voorziene bedrag kunnen lenen. Een tweede lening vinden we nogal onnozel, dus het gevolg is dat we de rest van de werken met onze eigen centen moeten betalen. En tegelijk de lening beginnen afbetalen. En daarbovenop nog de huur van het appartement. We hebben er veel voor gedaan om die periode van dubbele lasten te proberen vermijden, maar ja, ehm, mislukt. Het was mogelijk geweest, en we vinden het dus jammer dat het niet gelukt is, maar goed, binnen enkele maanden kunnen we verhuizen en zullen we alle problemen vergeten. Toch? :p
De up van dit verhaal: we moeten – uiteraard – minder afbetalen dan mochten we 100% hebben geleend. Da’s dan weer een meevaller. Voor de komende twintig jaar dan nog. Dus hé, het is niet allemaal kommer en kwel. 🙂

En dan nu: foto’s!

Zicht van in de toekomstige keuken naar een van de bureautjes.

img_0013

Een van de badkamerwandjes die we maakten. Links komt de inloopdouche, rechts de zonneboiler.

2016-12-05-10-45-36

De stormpannen zijn gearriveerd!

2016-12-14-12-04-33

Compartimentering van de dakhelling en isolatie van de tipgevel.

2016-12-21-15-57-16

2016-12-22-16-01-42

Onze eerste brievenbus! 😀

2017-01-07-16-52-44

De zwarte zonnepanelen! Zwart, want dat past beter bij de dakpannen 🙂 Voor de kenners: 12x 270 W piek!

2017-01-10-14-26-50

Het hart van het huis: de finoven. Langs de deurtjes komt er nog leem.

2017-01-15-16-34-23

Intelloooo!

p1300337

Advertenties

8 reacties op ‘Ups & downs in december en januari

 1. Ondanks de down’s gaat dat daar verdorie een schoon huis worden. Maar dat neemt niet weg dat die down’s kak zijn.
  Spijtig van die lening. Wij hebben een gewone lening voor 30 jaar (die we ondertussen al verschillende keren lieten herschrijven en veranderden van bank omdat we dan op termijn minder moeten betalen) en we hadden een groene lening van 5 jaar (die ondertussen al afbetaald is, jeej!).

  Liked by 1 persoon

 2. Er worden helaas weinig huizen gebouwd zonder fouten of vertraging. Ook hier hadden we een lekkend dak door foute plaatsing van de nokpannen. Uiteraard is dat opgelost geraakt, maar het zou niet mogen nietwaar.
  Succes met de verdere werken, het ziet er alleszins al mooi uit!

  Like

  1. Ja inderdaad, een huis zonder fouten of vertragingen is meer uitzondering dan regel, haha! Gelukkig zijn veel fouten wel snel genoeg zichtbaar en meestal recht te zetten, zoals bij jullie en binnenkort hopelijk ook ons dak :). Die vertragingen, tja, die kunnen nooit ingehaald worden, en da’s wél jammer, vind ik, want daardoor betalen we intussen al twee jaar langer dan gepland huur die we liever anders hadden gebruikt … Maar ook dat komt uiteindelijk wel goed 🙂

   Like

 3. Oh, dat ziet er al schoon uit! En die brievenbus, zalig! 🙂
  Die combinatie van natte gevel en baksteen, brrr, chance dat het daar inderdaad niet misgegaan is! En dikke boehoe voor de bank om een mondeling akkoord dan toch niet te laten doorgaan!

  Like

  1. Ik heb het in detail uitgerekend, maar ik heb de exacte info niet meer. Bij ons komt het neer op een jaar of 5 als ik mij goed herinner. De dingen die je in rekening moet brengen zijn: verbruik + voorspelde prijsstijging, prosumententarief + voorspelde prijsstijging, aankoop, levensduur panelen, levensduur omvormer, geraamde epb boete indien de panelen nodig zijn om E peil te drukken en men ze niet zou plaatsen. Ik denk dat het nooit interessant is een installatie te plaatsen die een hoger rendement heeft per jaar dan je verbruik, dat omwille van het prosumententarief.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s