Het plan: de keuken

Na de Pinspiratie: een kijkje op het plan!

keuken-met-tekstDe keuken wordt zo’n 4,5 x 6 meter. Het keukenwerkblad wordt een lange L zonder bovenkasten. Tussen de betonnen steun-L en de muur komen kolomkasten (60 cm diep langs de ene kant, 30 cm langs de andere) die niet zodanig hoog komen dat ik de inhoud niet kan bereiken zonder laddertje of stoel. In het midden langs de ene kant komt de oven, die bij wijze van spreken bovenop het werkblad zal staan.

Van aan de spoelbak zal ik (hoera!) uitkijken op de wintertuin en tuin. Spoelbak, fornuis en koelkast (die in de berging zal staan) liggen vrij ver van elkaar, maar da’s goed voor de lijn, denk ik dan. 🙂

Het werkblad is overdreven groot, vindt zowat iedereen die we een rondleiding geven. Maar hé, wij zijn mensen die veel zelf maken, dus zo’n werkblad is heel erg nuttig en zal sowieso dagelijks gebruikt worden. Ik zie me al bezig, ’s morgens het ontbijt te bereiden en ’s avonds te koken, op de ruimte tussen spoelbak en fornuis. Bakken zie ik me dan weer wellicht doen aan het werkblad tussen fornuis en oven. Logisch! Oh ja, rond de spoelbak komen er verse kruiden, vlakbij de ramen die beginnen vanop het werkblad.

De tafel – de enige grote tafel – staat nu in het midden van de ruimte, maar zal wellicht standaard ‘in’ de L-pilaar geschoven worden. Of op heel erg koude dagen dichter naar de finoven links, wie weet. Gezellig!

Zelf maken?

Over de keuken zijn we al heel erg lang aan het nadenken. Niet alleen over de indeling, maar ook over de materialen (met belangrijkste voorwaarden: ecologisch verantwoord maar ook betaalbaar) en de keukenbouwer. Gaan we naar een keukenwinkel, laten we het werk aan een schrijnwerker of maken we hem zelf, volledig of gedeeltelijk? Da’s allemaal nog niet vastgelegd, want het hangt natuurlijk van zoveel af. Sowieso plannen we om eerst een paar maanden een tijdelijke keuken te installeren, dus wie weet bepaalt dat ook wel ’t een en ’t ander 🙂

De berging

De berging zal ongeveer 2,7 x 2,3 meter groot zijn. Ik wilde graag een berging met natuurlijk licht, maar op dat vlak moest ik een compromis sluiten wegens niet verenigbaar met andere wensen, wensen met hogere prioriteit 🙂 Niet erg, de ruimte wordt gewoon helemaal wit geschilderd en er komt een lamp met grote lichtsterkte. In die ruimte komen:

 • leidingen en tellers en ventilatieschacht (systeem A+, waarover later meer)
 • diepvriezer
 • wasmachine + wasmanden + schoonmaakproducten + schoonmaakgerief
 • ons koelkastje
 • schappen voor voorraad (lees: zakken meel, emmers noten en granen, kilo’s pasta … maar ook bijvoorbeeld ingemaakte groenten)
 • ruimte voor drankkratten
 • opbergruimte voor bepaalde tuinmaterialen en zaadjes
 • fiets(herstel)materialen
 • nog dingen waaraan ik nu niet denk? 🙂

En ik wil dan graag dat het er wat proper uitziet en alles een plaatsje heeft. Dat wordt nog een serieus werkje, om alles georganiseerd te krijgen, maar een werkje dat ik wel graag doe. Hoe Martha Stewart dat ook moge klinken 🙂


Het blijft natuurlijk een saaie ruimte: voorlopig is dit het resultaat: een ruimte met rechtsonder de diepvriezer, linksboven de tellers en leidingen (= “boaiseroai” in het wellicht verkeerd getranscribeerd dialect), achteraan, onder een werkblad, de koelkast en wasmachine en daarboven en aan de linkerwand schappen, schappen, schappen. Verschillende breedtes, verschillende hoogtes, maar open schappen à volonté.

Ik geef het toe, ’t is misschien wat onnozel om hierover al ons hoofd te breken. Maar hé, we kijken er dan ook enorm naar uit, ook naar de berging. Onze eigen berging, zeg.

Advertenties

14 reacties op ‘Het plan: de keuken

 1. Wauw, veel plaats in de keuken! In ons huurappartement hadden wij ook veel aanrecht en ik vond dat geweldig! Dat is zeker geen overbodige luxe. Nu zitten we helaas met een kleine keuken (een van de nadelen van verbouwen, in de stad dat nog, dus ook geen plaats voor uitbreiding) en de kelder wordt de berging bij ons. Groot gelijk dat je al nadenkt over de indeling van de berging trouwens.

  Liked by 1 persoon

 2. Heel leuk plan! Persoonlijk zou ik de koelkast wel in de keuken voorzien, ingebouwd naast de oven bijvoorbeeld. Je hebt toch wel heeeeel vaak iets nodig uit de koelkast, niet? En de vrijgekomen ruimte in de berging zal je toch ook goed kunnen benutten?
  Wij hebben onze kolomkasten in de keuken juist wel tot tegen het plafond laten komen, om spullen op te bergen die je maar af en toe nodig hebt. Anders is het toch “verloren ruimte” die alleen maar stof vangt, en nu is daar plaats voor bvb extra servies of bakspullen die ik weinig gebruik of …

  Like

  1. Voor die spullen die we maar af en toe gebruiken, hebben wij de extra ruime berging.
   En de koelkast, ja, ik begrijp het wel, maar we zouden het misschien in de toekomst zonder koelkast doen, om maar te zeggen: we gebruiken die niet zoals andere mensen 😉 Ingebouwd is alleszins geen optie voor meteen, want we hebben een paar jaar geleden pas een niet-inbouw koelkast gekocht, dus het zou zonde zijn om die al te vervangen.

   Like

 3. Ik ben jaloers op jullie gigantisch werkblad, echt waar! Wij hebben geen keuze in ons huurappartement, maar als ik zou kunnen, ik zou de keuken direct verdubbelen. Sowieso verlies je al wat oppervlakte aan toestellen, zoals een keukenrobot of (bij ons toch) sodastream, koffieapparaat… en dan is het toch zalig als er nog altijd meer dan voldoende ruimte overblijft!

  Like

 4. WIj hebben net onze keuken vernieuwd, en veel werkblad is echt zaaaalig (bij de vorige had ik een half metertje)! En als de eettafel in dat L-muurtje staat, heb je ook super veel beweegruimte, ideale keuken. En ik ben jaloers op je berging, met zo’n ruimte kan je nog eens wat doen, ipv alles vol te moeten proppen.

  Like

 5. Hey Kelly,

  Dat gaat daar nogal vooruit!

  Ik zou zeggen: zelf maken die keuken. Met massief (recup)hout. Gaat veel langer mee dan eender welke fancy-snufjes-geruisloze deurtjes&schuiven-keuken uit de winkel. Ook veeeeeel goedkoper. Ga je voor massief bij een schrijnwerker dan betaal je je blauw.
  Keep it simple… past toch bij het ganse concept van jullie huis niewaar 🙂
  Aja, je diepvriezer tegen je finoven vind ik nogal contradictorisch…

  liefs
  H

  Liked by 1 persoon

  1. Welja, zelf maken krijgt uiteraard de voorkeur. Maar het zal ervan afhangen of we er op dat moment nog goesting in hebben, wat het budget is, of we de tijdelijke keuken snel beu zijn, hoeveel tijd we hebben … Het hoeft zelfs niet per se massief, maar natuurlijk wel wat degelijke kwaliteit. En ik wil ook wel voldoende schuiven want ik vind dat gewoon veel handiger 😉 Keep it simple, ja, maar ook functioneel hé! Oh en we gaan eerst onze trappen zelf maken, en als dat goed gaat en afhankelijk van de andere overwegingen, wagen we ons ook aan de keuken. Spannend! 😀

   Die diepvriezer tegen de finoven: ja, dat lijkt niet ideaal, maar nu lijkt het wel de enige steekhoudende plek. ’t Is een koffer, dus sowieso kunnen er geen schappen boven en de enige plek waar we sowieso geen schappen *kunnen* voorzien, is net die achterkant van de finoven (waartegen isolatie zal staan zodat de warmte niet té veel naar de berging gaat inderdaad). Maar misschien verwisselen we hem nog met de linkerschappenwand (wat dan wel een rek ipv opbouw zal moeten zijn) … Sowieso zal het in het begin te doen zijn met tijdelijke boekenrekken en dozen en al wat we maar gratis / goedkoop kunnen vinden van opberg’oplossingen’ en zullen we nog genoeg kunnen ondervinden wat het handigste is, haha :p

   Like

 6. Ah, zo fijn om te zien, en leuk dat jullie er al uit zijn! Wij zijn er nog lang niet met ons plan maar ik weet nu al dat de keuken (en de badkamer) de moeilijkste ruimtes gaan worden om in te richten. Ik breek er nu al mijn hoofd over! (Over de bergingen ben ik er wel al uit, als het lukt om het in ons plan te krijgen natuurlijk: bij voorkeur een wasplaats én een eetberging met aparte koele berging voor het eten)

  Hebben jullie gekozen voor de spoelbak aan de raam om naar buiten te kunnen kijken tijdens het afwassen of heeft dat nog een andere reden? De tafel tegen de pilaar duwen lijkt me wel praktisch om ook tijdens het koken nog wat dingen op tafel te kunnen zetten. Je hebt wel veel werkblad, maar toch. 😉

  Like

  1. Een aparte koele berging had ik ook graag gewild! Maar uiteindelijk bleek dat toch niet compatibel met de andere wensen dus werd het een voor-van-alles-berging 🙂

   De spoelbak wilde ik inderdaad liefst aan het raam enkel en alleen om tijdens het afwassen naar buiten te kunnen kijken. Ik vind dat ook gewoon altijd wat triestig, keukens met de spoelbak aan een muur, dan lijkt afwassen echt zo’n straf, haha 🙂

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s