Houtskelet zolder en gemetsel

Ondertussen zijn we twee maanden na de eerste spadesteek. We zijn er nog lang niet, maar het ietwat onconventionele project blijft vorderen aan een aangenaam tempo.

De betonkolom op het gelijkvloers werd ontdaan van zijn bekisting. We zijn zeer blij met de gladheid van het oppervlak en zullen dit waarschijnlijk zichtbaar laten.

2016-07-06 18.16.42 HDR-2

De metser en skeletbouwers werkten verder aan de wanden op de verdieping. Zo kon ook de zoldervloer/mezzanine geplaatst worden. Dit wordt zonder twijfel een goeie plaats om naar Massive Attack te luisteren 😉

2016-07-09 12.19.26

Daarna werden het metselwerk en het skelet opgetrokken om gelijk te komen met het huis van de buren. De daklijn werd ook uitgezet. Wie aandachtig kijkt zal de combinatie tussen noordboom en zadeldak herkennen.

2016-07-11 19.05.03

Wanneer daken niet perfect aansluiten moet de dakdekker er toch voor zorgen dat de aansluiting perfect waterdicht is. Deze oplossingen moeten meestal na een aantal jaren vervangen worden en zijn mijns inziens niet bijzonder mooi. Als alles goed loopt, zullen ons dak en dat van de buren een perfect doorlopend vlak vormen. Dit is voor beide partijen ideaal voor de waterdichting. Dat wil natuurlijk zeggen dat we dezelfde dakpannen moeten gebruiken als de buren, wat goed uitkomt, want we zien dat soort pannen ook graag. 🙂

P1260982

De metser heeft intussen ook al de voorbereidende werken voor het plaatsen van onze finoven uitgevoerd, onze hoogrendements warmteaccumulerende houtkachel. Zo werd op het gelijkvloers een geïsoleerde sokkel voorzien. Onder de emmer zit een buis van aanzienlijke diameter verborgen. Die staat in voor het aanvoeren van verse buitenlucht naar de kachel. Op die manier is er geen contact tussen de lucht in de kachel en die in ons huis.

P1260969

Aangezien de finoven de enige actieve warmtebron in huis zal zijn, zal deze ook moeten instaan voor het verwarmen van de verdieping en de zolder. Om zeker te zijn dat er daar genoeg warmte afgegeven wordt, wordt de kachel opgebouwd tot grofweg 80 cm boven het vloerniveau van de verdieping. De nodige uitsparingen werden voorzien in de wanden.

Onderstaande foto werd genomen van in de badkamer. Het is logisch dat deze temperatuurgevoelige ruimte dicht bij de kachel zit.

P1260984

De eerste meters elektriciteitskabel werden ook ontrold. Men spreekt van elektriciteit leggen, maar in dit geval was het eerder elektriciteit hangen. Het betreft namelijk de leidingen die achter de trombe muur komen te zitten.

Aangezien deze ruimte de volledige hoogte van het huis beslaat en strikt genomen buiten het beschermde volume zit, hebben we besloten enkel onder het nog te isoleren vloerniveau te boren en dan langs de “buitenkant” verticaal te werken zonder bijkomende doorboringen van de silicaatsteen. Het ziet er nu nog rommelig uit, maar dat komt perfect in orde.

P1260899

Nu vraag je je misschien af hoe die ruimte er vanbinnen zal uitzien? Wel, bij deze kunnen we een tipje van sluier oplichten… Jawel, de metser is gestart met het opmetsen van de authentieke recuperatie handvorm gevelsteen en we zijn enorm tevreden met het resultaat.

P1260962

Tussen de isolerende silicaatstenen en de gevelstenen zitten nog 2 overlappende lagen rotswolmatten om zeker te stellen dat de warmte uit deze zonnekamer enkel binnenkomt wanneer wij dat willen. In België is dat natuurlijk meestal, maar toch niet altijd.

P1260972

 

Advertenties

3 reacties op ‘Houtskelet zolder en gemetsel

  1. Oef, wat een geluk dat onze dakpannen in de smaak vielen dan!! 🙂 dankjewel om ook voor ons huisje te zorgen kwestie van waterdichting enzo! mooie steen trouwens, al is het voor je metser wellicht een heus puzzelwerk… ze lijken nog grilliger dan de onze 😉

    Like

    1. Klopt, ze zijn vrij grillig, omdat ze gerecupereerd zijn 🙂 Maar we hebben ervoor gekozen om hem ‘wild’ te laten metsen, dus qua puzzelwerk valt het nog wel mee.

      Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s